Gatzerins embolcallats a l’estil Christo

10
juliol
2024
Gatzerí (Prunus padus) totalment defoliat per (Yponomeuta evonimella). Ribera d’Isil. © Francesc Rodríguez Ambel. Juny de 2024

Christo Vladimirov fou un artista búlgar que utilitzava tela i cordes per embolicar elements naturals i emblemàtics edificis. A finals dels anys seixanta, la costa al sud-est de la ciutat de Sidney va romandre embolcallada al llarg d’unes setmanes deixant perplexos els seus visitants en una experiència innovadora i espectacular. El Wrapped Coast culminava una de les primeres grans obres monumentals de l’artista. El teixit s'arrapava als penya-segats, la llum transformava l’ambient i la força del vent s’abraonava a les teles, el salobre del mar impregnava el teixit dotant-lo d’una estètica variable. Una veritable escena viva, que transformava l’indret en una formidable obra d’art.

Pel camí que surt de l’aparcament de Bonabé i que mena cap a Clavera i Montgosso, observem un grup de gatzerins (Prunus padus) coberts de cap a peus amb un llarg embolcall semblant a un translúcid vestit de núvia. Recordo haver-ne vist fa anys a la ribera d’Aiguamòg a la veïna Vall d’Aran, on els gatzerins hi són ben presents.

La fisonomia de l’arbre sorprèn el visitant. Mentre les salanques, bedolls, avellaners i altres caducifolis enlluernen amb els variats tons de verd tendre de finals de primavera, tots els gatzerins del camí han estat afectats per una plaga. Cap arbre conserva les seues fulles que han estat devorades per nombroses erugues de l’arna del gatzerí (Yponomeuta evonimella). S’ha fet feina, i, incansablement, han construït pacientment un teixit protector que embolica tota la fusta amb l’objectiu de sobreviure i poder completar amb èxit el seu cicle. L’arbre nu roman estàtic i la transparència del vel ens deixa entreveure la vida interna.

erugues i crisàlides
Erugues i crisàlides entre mig dels verds fruits. © Francesc Rodríguez Ambel. Juny de 2024

Les erugues, ja en el seu darrer estadi, s’arrepleguen per iniciar el procés de crisàlide, amagades dins d’unes petites i allargades càpsules sedoses que pengen d’uns fils prims. D'aquí a unes setmanes, emergiran les primeres papallones d’ales blanques, plapades amb petits punts negres per començar una nova etapa de vida. El viu i variat joc de les ombres  intensifica i alça el reflex de la llum, contrastada amb l’actual debilitat de l’arbre. Les pluges fortes de tardor, la neu i el fred alliberaran el teixit sedós del tronc i aquest arbre caducifoli de clima humit i poc localitzat a Catalunya, ben segur que tornarà a lluir les seues fulles el·líptiques i verdes. Les flors blanques i aromàtiques perfumaran de nou l’entorn i els seus fruits negres tornaran a servir d’aliment als moixons que cercaran aquesta cirereta en aquest cicle monumental de la natura, on una vegada més, ens mostra la intensa activitat frenètica dels diferents éssers vius. Un tel, que ara mateix disfressa l’arbre amb un vel blanc de núvia endolada, un teixit protector per l’eruga i la crisàlide i també, és clar, atractiu per l’observador i naturalista. Una curiositat més que manté despert un misteriós pensament, com ho eren les obres embolcallades de Christo Vladimirov.

Francesc Rodríguez és naturalista i guia intèrpret. Actual responsable de la secció de natura del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i administrador de l’empresa Obaga Serveis Ambientals SL. Realitza nombroses activitats divulgatives en els dos espais naturals protegits del Pallars Sobirà. La muntanya i la natura dues passions que esdevenen ofici.
Francesc Rodríguez és naturalista i guia intèrpret. Actual responsable de la secció de natura del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i administrador de l’empresa Obaga Serveis Ambientals SL. Realitza nombroses activitats divulgatives en els dos espais naturals protegits del Pallars Sobirà. La muntanya i la natura dues passions que esdevenen ofici.