Les formigues roges, unes incansables treballadores

8
maig
2023
Formiga roja (Formica rufa) © Francesc Rodríguez Ambel

Amb l'arribada del temps més assolellat i coincidint amb els dies festius dels llargs ponts, el bullici de visitants als espais naturals comença a fer-se sentir. Entre setmana, aprofitant els viatges de fi de curs, centenars d'escolars d’arreu de la península visiten el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La calma i la serenor d'aquest indret es veu pertorbada, sovint, per una viva remor de veus d’adolescents que sorpresos per l'espectacular bellesa de l'entorn i l'emoció de trobar-se envolats de muntanyes, no  poden estar-se de romandre en silenci. Molts d'ells observen a través de la pantalla petita del seu telèfon mòbil un paisatge que probablement romandrà immortalitzat. Viatja amb rapidesa per les xarxes socials tot protagonitzant unes Instagram Stories, tal com esmenten els joves d’avui. Nous temps en què el quadern de camp queda arraconat per la immediatesa del moment.

Davallant prop del Pletiu dels Bous, detecto un immens formiguer abraçat al peu d'una soca d'un formós pi negre. Em facilita encarar l'atenció del grup a l'observació d'un espectacle que per molts d'ells és totalment novador. Després dels cinc segons inicials de xisclets d’esglai, el grup analitza, atentament, les incansables formigues roges (Formica rufa) transportant sense aturador acícules de pi, petits brins d'herba, i altres tipus de material. Fa setmanes que han iniciat la reforma del monticle, malmès al llarg de l'hivern. Mentre vetllem perquè cap d'elles s'enfili per les nostres cames, gaudim de la incansable tasca d’aquestes inesgotables obreres recol·lectores trescant amunt i avall. Algunes, aprofiten l'eficiència del sol per escalfar-se, energia que també serà transportada a l'interior del niu per mantenir l'equilibri tèrmic d’aquest model de llar eficient per esdevenir un autèntic habitacle bioclimàtic.

formiguer
Formiguer als peus d’un pi negre. © Francesc Rodríguez Ambel

Amb cura de no malmetre cap exemplar, agafo amb la màxima delicadesa una formiga pinçant suaument els dits amb l’objectiu d’observar d’a prop les petites mandíbules que disposa i els tons rogencs del seu cos. Una obrera, mereixedora d’un breu repòs, desagraïda en clau de supervivència, en veure’s assetjada desprèn, ràpidament, una substància de forta olor. Immediatament, la comparteixo amb als narius dels alumnes. La ganyota instantània els fa percebre l'àcid fòrmic que alguns relacionen sens dubte amb el vinagre.

Del fons del bosc, ens arriba el reclam incansable d’un picot negre (Dryocropus martius) repetint sense repòs el seu marcatge territorial. El cant inconfusible d’aquest ocell, em permet relacionar l’espècie amb la desparasitació natural. Molts ocells, sovint els picots, volen pròxims al formiguer. Fins i tot s’hi estavellen amb l'objectiu que les formigues  els deslliurin dels àcars que viuen entre les seues plomes. L'àcid fòrmic és efectiu, tant com ho era el vinagre amb què la mare ruixava als nostres cabells embolicats amb una bossa de plàstic per exterminar la colònia de polls que sovint solcaven les grenyes del nostre cap.

Deixarem que les incansables formigues roges treballin protegint, reformant, recol·lectant aliment i vigilant l'enorme colònia propietat d'una o diverses reines. Aquestes, ben aviat, iniciaran l'aventura alada del vol nupcial mentre la població de milers d’individus seguiran sense repòs any rere any contribuint al manteniment del formiguer, que esdevé un excel·lent bioindicador ecològic d'aquests boscos pirinencs.

Francesc Rodríguez és naturalista i guia intèrpret. Actual responsable de la secció de natura del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i administrador de l’empresa Obaga Serveis Ambientals SL. Realitza nombroses activitats divulgatives en els dos espais naturals protegits del Pallars Sobirà. La muntanya i la natura dues passions que esdevenen ofici.
Francesc Rodríguez és naturalista i guia intèrpret. Actual responsable de la secció de natura del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i administrador de l’empresa Obaga Serveis Ambientals SL. Realitza nombroses activitats divulgatives en els dos espais naturals protegits del Pallars Sobirà. La muntanya i la natura dues passions que esdevenen ofici.